DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
8 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Zdrowego Śniadania. Głównym celem organizacji tego dnia jest zachęcenie dzieci do zdrowego odżywiania. Nie od dziś wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień. Do tej akcji już po raz kolejny włączyli się najmłodsi uczniowie. Był to dla nich dzień szczególny, gdyż mieli przygotować śniadaniową ucztę – śniadanie, które miało dać wszystkim moc, czyli energię do pracy, zabawy i nauki. Wcześniej uczniowie dowiedzieli się, jak ważne jest spożywanie rano zdrowego posiłku, poznali zasady zdrowego odżywiania się oraz przypomnieli reguły zachowania się przy stole. Potem z entuzjazmem przygotowywały i spożywały smaczne i zdrowe przekąski z przyniesionych produktów. Pojawiło się wiele pomysłów na kolorowe i zdrowe kanapki, sałatki owocowe i szaszłyki. Wszystko było zdrowe, bogate w witaminy i wyglądało „przepysznie”. Była to wspaniała przygoda edukacyjna na temat samodzielności, zdrowego odżywiania, integrująca społeczność klasową oraz dająca ogromną satysfakcję ze zrobionych samodzielnie posiłków.
Renata Kozdęba
|